Verdwaalde maanvis spoelt aan bij Colijnsplaat

Marianne Heitman uit Kamperland deed woensdagochtend een bijzondere ontdekking aan de zeedijk tussen Colijnsplaat en Wissenkerke. Ze trof daar een aangespoelde maanvis van bijna een meter groot.  

De vis met het bijzondere uiterlijk - hij heeft geen staartvin - was overduidelijk verdwaald, want hij komt niet voor in de Oosterschelde. Ze leven in de oceanen, in een gematigd tot tropisch klimaat. ,,Soms komen ze in de Noordzee terecht, maar niet in de Oosterschelde", weet Heitman.

De Kamperlandse laat elke ochtend haar honden uit op de dijk. Woensdagochtend bleef een van de dieren snuffelen bij de vloedlijn. ,,Vanuit de verte dacht ik eerst dat het een bruinvis was, maar toen zag ik dit bijzondere dier. Hij was nog helemaal gaaf, dus nog niet lang dood."

Thuis heeft Heitman melding van haar vondst gemaakt bij het waterschap. De eerste hulp voor zeezoogdieren heeft de vis opgehaald. Het is nog niet duidelijk wat verder met de vis gaat gebeuren. 

Dat de laatste tijd vaker zeezoogdieren aanspoelen in Zeeland, is volgens bioloog Mardik Leopold van Wageningen Marine Research toeval. ,,Het valt nu misschien extra op , maar het einde der tijden is niet nabij", lacht hij. ,,De potvis (die begin deze maand aanspoelde bij Domburg, red.) was ziek, de dwergvinvis van vorige week was al zo rot als kaas. En maanvissen krijgen het moeilijk als het koud wordt, het zijn slechte zwemmers."