Pas op voor Japanse kruiskwal bij Veerse Meer

In de kreek bij het Veerse Meer zijn afgelopen dagen meer Japanse kruiskwallen aangetroffen dan anders. De kwal kan ernstige allergische reacties veroorzaken. De GGD Zeeland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Middelburg en Goes raden bezoekers af om bij de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg, te zwemmen.

Middelburg en Goes hebben dinsdagavond bekendgemaakt dat ze zo snel mogelijk waarschuwingsborden gaan plaatsen. Varen en kanoën kan overigens wel gewoon op die locatie.

De meeste kwallensoorten in het Veerse Meer zijn onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal kan wel voor klachten zorgen. Bij aanraking ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Mensen die last hebben van overgevoeligheid, kunnen heftiger op de aanraking reageren. De GGD adviseert bij klachten de huisarts te raadplegen. Bij acute, ernstige allergische reacties, moet zo snel mogelijk medische hulp worden ingeschakeld.

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals wieren en zeegrasvelden. De kwal kan steken met zijn tentakels.

Op www.zwemwater.nl is een lijst te vinden van schone en veilige zwemlocaties in Zeeland.

Wat te doen bij een kwallensteek:

- Raak de aangedane plek niet aan. Eventueel op de huid achtergebleven neteldeeltjes kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel niet na met water, ook dit activeert de netelcellen.
- Resten van tentakels kunt u op de huid zien en het beste verwijderen met een pincet. Achtergebleven netelcellen zijn heel klein en kunnen eventueel met behulp van een kleefpleister uit de huid worden getrokken.
- Leg een kompres aan van koud water met gewone azijn (dus geen schoonmaakazijn). Dit geeft verlichting van de klachten. Gebruik zo nodig een verkoelende, jeukstillende crème of poeder met menthol. Er zijn verschillende middeltjes bij de apotheek te verkrijgen (zoals After Bite, Prikweg, Azaron. Let wel op eventuele overgevoeligheid voor deze middelen)
- Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling uw huisarts. Deze kan zo nodig medicatie voorschrijven. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.

bron pzc