Onderwaterlift in de Oosterschelde

Een kijkje in de unieke onderwaterwereld van de Oosterschelde is tot nu toe alleen weggelegd voor duikers. Met de bouw van een onderwaterlift willen de initiatiefnemers van Duik in Zeeland daar verandering in brengen. ,,Elon Musk bouwt een raket om mensen naar Mars brengen, wij een gondel om ze de flora en fauna van de Oosterschelde te laten zien."

Het idee komt van Roel Jansen uit Burgh-Haamstede, ondernemer en watersporter in hart en nieren. Enkele jaren geleden stuitte hij op de Tauchgondel, een attractie in de Oostzee die jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers trekt. ,,Dat is een duikgondel aan de Noord-Duitse kust, een soort donut die langs een verticale paal op en neer pendelt. Ik was flabbergasted. Mensen betalen 10 euro voor een duikervaring van een kwartier en met een beetje geluk zie je een kwal die voorbijfietst in een groene plas water. Dat moet in Zeeland veel beter kunnen, dacht ik. Hier is onder water zoveel moois te zien."

Onderzoekers aan de slag

Niet alleen toeristen, ook onderzoekers kunnen ervan profiteren. De initiatiefnemers, inmiddels verenigd in de onderneming Aquabusiness Development, willen rondom de gondel een kunstmatig rif aanleggen - afbreekbaar, dus natuurvriendelijk - om de diversiteit van de voor de Oosterschelde kenmerkende flora en fauna te kunnen etaleren. Liefst zou er ook nog een Experience Centre bij moeten komen voor onderzoek naar en exposities over klimaatverandering en duurzaamheid. Dat zou het voorlichtingscentrum kunnen worden van Nationaal Park Oosterschelde. Jansen: ,,En denk eens aan het toekomstige Joint Research Center en het Delta Kenniscentrum. Dit is een field lab met een levende biotoop waar onderzoekers aan de slag kunnen."

De bedoeling is dat Zeeuwse bedrijven de gondel gaan bouwen, voegt Walhout toe. ,,Dat wordt een innovatie voor verschillende constructiebedrijven.” Het concept kan bovendien worden geëxporteerd.

Enthousiasme en vrolijkheid

Deze week heeft het dagelijks provinciebestuur 50.000 euro beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsstudie. Die is vooral bedoeld om de exacte locatie te bepalen. ,,Technisch is het een haalbare kaart", legt Walhout uit. ,,Het heeft zich al bewezen in de Oostzee, al moeten wij vanwege stromingen, getij en golfslag een ander type ontwikkelen.” Vanwege de windrichting en het getij gaat de voorkeur uit naar beschutte locaties in de Oosterschelde. Daarvoor is ook bestuurlijke medewerking nodig. Jansen: ,,Gelukkig ontmoeten we tot dusver alleen maar enthousiasme en vrolijkheid over dit project.”

Onverkende plek

,,Het grootste risico is het niet vinden van een locatie", besluit Walhout. ,,Onze streefdatum is om eind 2022 operationeel te worden. We gaan echt iets nieuws doen in Zeeland. Elon Musk bouwt een raket om mensen naar Mars brengen, wij een gondel om ze de flora en fauna van de Oosterschelde te laten zien. Dat is ook een unieke, nog bijna onverkende plek."

Bron AD https://www.ad.nl/zeeland/onderwaterlift-in-de-oosterschelde-hier-is-zo-...