Duikbond NOB wil stort staalslakken Oosterschelde via rechter blokkeren

De landelijke duikbond NOB stapt naar de bestuursrechter om nieuwe stort van staalslakken in de Oosterschelde tegen te houden.

Volgens voorzitter en oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries is het 'niet normaal vinden dat restafval van hoogovens met zulke zware metalen in een Nationaal Park wordt gestort'. "Het prachtige Nederlandse onderwaterleven wordt vernietigd, en dat kunnen wij als organisatie niet zomaar laten gebeuren."

Rijkswaterstaat gebruikt de staalslakken om de vooroever van de Oosterscheldedijk bij Zierikzee, de Schelphoek en Burghsluis te versterken. De NOB betwist niet dat de veiligheid van de bewoners achter die dijken voorop staat. Maar daarom hoeven geen schadelijke stoffen in een Nationaal Park te worden gestort, voert De Vries aan, "Daarmee verwoest je dit gebied." Met het gebruik van natuurlijk materiaal zoals breuksteen of klei kan die zelfde veiligheid worden gegarandeerd, beargumenteert de NOB haar beroep bij de Raad van State. Rijkswaterstaat heeft niet voor die duurdere optie gekozen.

In 2009 leidde de stort van staalslakken bij de Zeelandbrug ook tot fel protest van duikers. Het beroep van de natuurstichting Oosterschelde bij de Raad van State haalde toen niets uit.

Fotograaf Ron Offermans

Beschrijving Zo ziet de bodem eruit kort na het storten van staalslakken.