Britse regering wil reusachtig zeereservaat in Grote Oceaan

Groot-Brittannië heeft vergevorderde plannen om rond de Pitcairneilanden, midden in de Grote Oceaan, het grootste zeereservaat ter wereld in te richten.

De creatie van het zeereservaat staat op de planning van de Britse Rijksbegroting en moet onder meer de illegale visvangst gaan terugdringen rondom de Pitcairneilanden, een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk.  Het gaat om een gebied dat ruim twintig keer zo groot is als Nederland, zo’n 830.000 vierkante kilometer. Of het plan definitief werkelijkheid wordt, hangt af van de medewerking van enkele ngo’s en nabijgelegen havens, die actief moeten participeren in het tegengaan van de illegale visvangst en -verkoop.

Enric Sala, die voor National Geographic in 2012 vijf weken rond de archipel verbleef, is in elk geval blij met de plannen. “Het gebied rond de Pitcairneilanden herbergt een van de laatst overgebleven grote koraalriffen ter wereld. Ook zijn er onderzeese bergen en leven er diep in de oceaan nog veel onbeschreven diersoorten.” (Foto’s van Sala’s expeditie in Pitcairn)

Meer toeristen

De Pitcairneilanden is een groep van vijf kleine eilanden, waarvan er drie onbewoond zijn. Hoofdeiland Pitcairn telt zo’n zestig inwoners. Behalve voor het terugdringen van de illegale visvangst – in de wateren rond het nabijgelegen Frans-Polynesië zijn de meeste haaiensoorten al verdwenen–, hopen zij dat het reservaat zal zorgen voor meer toeristen. 

Auteur David Ueckert