'Visserschip opgebracht om teruggooien dode vis'

Het Nederlandse vissersschip Annelies Ilena is opgebracht door de Ierse marine omdat het mogelijk de visserijregels heeft overtreden door dode vissen terug te gooien. Dat meldden Ierse media zaterdag.

Het zou gaan om het in zee teruggooien van dode vissen met een relatief lage waarde. Dat is een praktijk die de kwaliteit van de vangsten en daardoor de opbrengst verhoogt, maar zorgt voor vissterfte en onder EU-wetgeving is verboden.

Het Nederlandse schip is het 13e dat dit jaar door Ierland is opgebracht vanwege vermeende overtreding van de visserijregels. Het is het grootste vaartuig dat ooit door de Ierse marine is opgebracht.

Met zijn 144 meter lengte is de Annelies Ilena de grootste vistrawler ter wereld. Het ligt inmiddels in de haven van Killybegs.

Rederij Parlevliet en Van der Plas uit Valkenburg (ZH), de eigenaar van het schip, heeft de exacte reden voor het opbrengen van de Annelies Ilena nog niet gehoord van de Ierse autoriteiten, liet Dick Parlevliet zaterdag weten. Hij verwacht dat er maandag een hoorzitting is bij de rechtbank in de stad Donegal. Parlevliet zal daarbij aanwezig zijn, zei hij.

© Provinciale Zeeuwse Courant.