Twintig haaien gevangen bij Neeltje Jans voor onderzoek

Het eerste dagje vissen voor het project Sharkatag op de Noordzee bij Neeltje Jans, heeft twintig gevlekte haaien en twee pijlstaartroggen opgeleverd.

Elf charterboten met zo'n driehonderd hengelaars aan boord voeren woensdagochtend uit met het doel zo veel mogelijk haaien te vangen en van een merkteken (tag) te voorzien. Zo kunnen biologen de ontwikkelling van de populatie volgen.

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het merkprogramma wordt uitgevoerd. Tot dusver zijn ruim tweeduizend haaien gemerkt en teruggezet. Daarvan zijn er 60 later opnieuw gezien en gemeld.

De haaien voor de Nederlandse kust bestrijken, afhankelijk van het seizoen, een gebied dat zich uitstrekt van de Golf van Biskaje tot aan Noorwegen. Ze eten vooral kleine kreeftachtigen en visjes en zijn ongevaarlijk voor mensen, benadrukken marine bioloog Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Martijn Wesdorp van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Het grootste exemplaar dat woensdag werd gevangen was een gevlekte gladde haai van 76 centimeter. Deze dieren kunnen maximaal 1,20 meter lang worden.