Onderwater Street View helpt koraalriffen te beschermen

De onderwater Street View brengt koraalriffen niet alleen in beeld, maar kan de fragiele ecosystemen ook helpen beschermen.

 

Dat zei Richard Vevers, directeur van de Catlin Seaview Survey, tijdens een presentatie op de Google I/O-conferentie. Catlin is een organisatie die in samenwerking met Google de onderwaterbeelden voor Street View maakt.

 

Google begon in september vorig jaar met het beschikbaar maken van onderwaterbeelden. Inmiddels staan beelden van zes locaties online, maar er zijn al veel meer foto's gemaakt. In een half jaar zijn zo'n 150.000 beelden verzameld. Per duiksessie legt een camera zo'n twee kilometer af en worden tussen de 3000 en 4000 foto's gemaakt.

 

Koraalriffen verdwijnen snel door de opwarming en vervuiling van oceanen. "Het grootste probleem is dat ze uit het zicht en uit de gedachten van mensen zijn. Het probleem is dat mensen iets niet willen beschermen als ze het niet kunnen zien."

 

Nauwkeurig

Door de schoonheid van de koraalriffen in beeld te brengen hoopt Vevers daar verandering in te brengen. Google wil op zijn beurt de kaarten van het bedrijf nauwkeuriger maken met de beelden, zo stelde Jenifer Austin Foulkes, de 'oceaanmanager' van Google. Catlin en Google gebruiken nu zogenoemde 'SVII-camera's' (foto) voor het maken van de beelden. Die zijn met een prijskaartje van 50.000 dollar echter erg duur. Daarom wil Catlin ook beelden gaan 'crowdsourcen' van de miljoenen duikers die wereldwijd actief zijn. Zij zouden hun Android-telefoon kunnen voorzien van een simpele waterdichte hoes, waarna deze gebruikt kan worden om beelden vast te leggen. Zo kunnen meer koraalriffen in de gaten worden gehouden. "Daar willen we ons in de komende 12 maanden zeker op richten", aldus Vevers.

 

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Scripps heeft bovendien een algoritme ontwikkeld dat de beelden automatisch kan analyseren. Zo kan zonder tussenkomst van mensen worden bepaald hoe 'gezond' koraalriffen nog zijn.