Nieuwe bezwaren tegen stort staalslakken in de Oosterschelde

Stichting De Oosterschelde bindt opnieuw de strijd aan met de provincie en Rijkswaterstaat tegen de voorgenomen stort van staalslakken bij Burghsluis,. Zierikzee en de Schelphoek.

De organisatie vindt het onverantwoord dat 'hoogovenafval in een Natura2000-gebied wordt gestort'. Secretaris Freek Titselaar voert aan dat de monitoring van de vorige grootschalige stort ter hoogte van de Zeelandbrug bij Zierikzee en in de Schelphoek nog steeds geen zekerheid heeft opgeleverd over het uitloogeffect van staalslakken op het milieu op de langere termijn. De stichting is onder meer beducht op schadelijke stoffen die in de voedselketen terecht kunnen komen via de schaal- en schelpdieren die in Oosterschelde leven.

De provincie wil Rijkswaterstaat toestemming geven voor het uitvoeren van de vooroeverversteviging op zeven verschillende locaties in de Wester- en Oosterschelde. Het werk zou volgend jaar in het tweede kwartaal moeten beginnen en een jaar later worden afgerond.

Stichting De Oosterschelde heeft formeel bezwaar ingediend tegen het ontwerpbesluit. Vier jaar geleden leidde het protest van de natuurbeschermers tot een lange juridische procedure. Het bestuur van het Nationaal Park Oosterschelde ziet af van een nieuwe strijd, laat voorzitter Siebe Kramer weten.

Klik hier voor overzicht stortplaatsen

Klik hier voor planning werkzaamheden

Auteur Marcel Modde - © Provinciale Zeeuwse Courant