Het ziet er slecht uit voor de Grevelingen

De komst van een getijdecentrale in de Brouwersdam en het verbeteren van het water in de Grevelingen lijkt verder weg dan ooit. Er is te weinig geld voor. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu zegt dat ‘alles is geprobeerd’. De Kamer, vindt ze, moet nu maar eens de knoop doorhakken: het gaat door of niet.

Al jaren wordt gepraat over het verbeteren van de waterkwaliteit in de Grevelingen. Doordat er geen eb en vloed is, gaat de waterkwaliteit achteruit. De zoute Grevelingen is in de diepere delen vrijwel zuurstofloos. Dat is slecht voor bodemleven, kreeften en vissen en uiteindelijk voor de recreatie. De oplossing: een opening maken in de Brouwersdam. Dan spoelt zeewater het meer door en kan het getij worden gebruikt voor het opwekken van energie. Kosten: 139,5 miljoen. Ondanks bijdragen van rijk en regio is er nog een tekort van 75 miljoen euro.

Kleine bewegingen

PvdA en VVD vroegen maandag in de Kamer aandacht voor het probleem. Hoewel de minister voor het plan is om de Grevelingen te verbeteren, heeft ze te weinig geld. “Alle mogelijkheden zijn benut. Ik heb met de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland twee jaar gewerkt aan sluitende financiering. Daarbij is gekeken naar gebiedsinkomsten, Europese subsidies en regionale bijdragen. Ook is een nieuwe zoektocht geweest naar financieringsbronnen. Dat heeft geleid tot kleine bewegingen, maar niet tot het dichten van het gat.”

Spagaat

Bijkomend probleem is dat de Tweede Kamer niet wil dat geld voor de aanleg van dijken wordt gebruikt voor het gezonder maken van de Grevelingen. “Dus we zitten steeds in dezelfde spagaat”, aldus Schultz. “Ik blijf bij mijn aanbod om 30 miljoen extra bij te leggen. Maar dan is er nog steeds 75 miljoen euro nodig.”

Smeekbede

Zelfs als de Kamer het geld voor dijken wel inzet, is het financiële gat niet eenvoudig te dichten, aldus Schultz. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi deed daarop een smeekbede. “We moeten het oplossen. Wat nu te doen? Als we hier uit willen komen, zal iedereen uit alle hoeken en gaten moeten bijdragen. Laten we alsjeblieft doorgaan met elkaar.”

Schultz: “We hebben afgelopen jaren zeer intensief met elkaar om de tafel gezeten. We hebben allemaal ons best gedaan om uit alle hoeken en gaten geld te halen. Ook hebben we allemaal meer geld bijgelegd dan we aanvankelijk wilden. Dit is geen kwestie van nog eens met elkaar praten. Het is ook gewoon een keer een keus van de Kamer: doen we het wel of niet.”

 

bron pzc