Fluwelen zwemkrab profiteert van zachte winter in de Oosterschelde

De fluwelen zwemkrab profiteert van de zachte winter. Peter van Bragt schrijft op natuurbericht.nl dat de krab zich deze winter zelfs heeft voortgeplant in de Oosterschelde, wat opmerkelijk is.

Veel diersoorten lijden onder de winter. Meestal daalt de temperatuur van het zeewater in de Oosterschelde tot rond de 1 graden Celcius. In die koude periode sterven normaal gesproken veel dieren, wat belangrijk is voor het ecologisch evenwicht. Maar dit jaar is de watertemperatuur niet onder de 4 graden Celcius gezakt.

Andere soorten
Volgens de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) zien duikers deze winter veel fluwelen zwemkrabben. Wat de hoge watertemperatuur precies betekent voor dierensoorten in de Oosterschelde, zal pas komende zomer duidelijk worden. Verschillende soorten naaktslakken zoals het blauwtipje, de bruine plooislak en het wrattig tipje doen het goed dankzij de zachte winter. Mogelijk profiteren soorten als het kortsnuit zeepaardje en zwartoog lipvissen ook van de zachte winter.

Fluwelen zwemkrab
De fluwelen zwemkrab is een algemeen voorkomende krabbensoort in de Oosterschelde. Hij kenmerkt zich door ‘beharing’ op zijn rugschild. De krabben worden maximaal tien centimeter groot.