Duikers halen 2000 kilo aan visnetten uit Noordzee

Duikers hebben de afgelopen negen dagen 2000 kilogram visnetten uit de Noordzee gehaald. Tijdens de Expeditie Zuid doken ze op vijf wrakken op de zogeheten Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee. Ze keerden vandaag met het afval terug in de haven van Scheveningen.

Tijdens de expeditie zijn zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken verwijderd. De netten en vishaken vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven.Ook hebben duikers onder- en bovenwater tientallen levende dieren bevrijd die in deze netten vast zijn komen te zitten.

Vanwege het ongeval waarbij vorige week zondag een 64-jarige duikster om het leven kwam zijn er wel wat minder duiken gemaakt dan vooraf de bedoeling was, heeft Duik de Noordzee schoon, een groep duikers die zich inzet voor een schonere Noordzee, laten weten.

Biodiversiteit

Tijdens de de expeditie is ook de biodiversiteit van de scheepswrakken gemonitord. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben en anemonen geteld. Ook werd een sierlijk klein naaktslakje, het 'goudstipje' (Cumanotus beaumonti) aangetroffen. Dit slakje is in Nederland slecht twee keer eerder waargenomen. Ook is DNA verzameld voor een databank.

Verder is er gezocht naar de vermiste Nederlandse onderzeeër, de O13. Deze is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gezonken en is de laatste nog vermiste Nederlandse onderzeeër. De O13 is niet gevonden.